Podd – Svenska folkets historia

Äntligen får dom spretiga högskolepoängen jobba ihop och göra nåt vettigt och kul tillsammans. För länge, länge sedan utbildade jag mig till historielärare.

Jag har alltid varit fascinerad av ämnet. Från början av det storslagna och äventyrliga, av rikens uppgång och fall, slagfält och fältherrar. Men med tiden mer och mer av det mindre högljudda, av hur det var för dom som var med, vad vet man om hur dom tänkte. Och kvinnorna, var finns dom i historien? Att få göra podden ”Svenska Folkets Historia” är som en dröm.

Här försöker vi närma oss dom vanliga, dom små och bortglömda så mycket och ofta det går och komma dom så nära vi kan. Det viktigaste redskapet för att förflytta oss till där och då är dramatiseringarna vi gör.

Små radioteaterstycken där vi väcker det förflutna till liv igen. Och där kommer ju händigt nog min andra utbildning in i (ljud-)-bilden. Jag startade ju min mediabana med att utbilda mig till radioproducent och nästan halva utbildningen fokuserade på just radioteater.

Och som om inte det var trådar nog som binder ihop säcken så får jag nu även jobba med kollegor från förr.

Lars In de Betou, som står för mycket av ljud-design och redigering, är ju ”Putte” som jag gjorde nästan alla barnproduktionerna med på 90 och 00-talet: Gretas TV-program Show, Känsliga Bitar, Lisas Sagoshow, Magister Munter m.fl.

Och Magdalena In de Betou var ju en av dom viktigaste, roligaste medlemmarna i teamet som jag gjorde humorprogrammet ”Glädjetåget” med i P3 i 90-talets början.

Nu gör vi en levande, spännande, annorlunda och medryckande podd om historia tillsammans med fantastiska skådisar, kunniga experter och massor av ljudjobb.